Vanliga frågor och svar

Mitt Bank-ID på dosa fungerar inte när jag ska logga in

Innan du påbörjar en inloggning på Sigtuna bostadsförmedlings hemsida, se till att ditt BankID säkerhetsprogram är öppnat på din dator.

Se även till att din dosa är ansluten så att du ser ditt namn i programmet.

Därefter loggar du in på Sigtuna bostadsförmedlings sida.

Observera att inloggning med BankID med dosa inte fungerar i webbläsaren Firefox.

Jag har fått ett mejl om att det är dags att betala avgiften, vad ska jag göra?

För att stå kvar i bostadskön så måste du betala in årsavgiften. En månad innan ditt inaktiveringsdatum skickas ett första mejl som påminnelse, till den adress som du angav då du registrerade dig. Därefter skickas ytterligare två mejlpåminnelser om att avgiften ska betalas in. Senast 45 dagar efter ditt inaktiveringsdatum behöver din betalning ha inkommit därefter så avslutas ditt konto och du förlorar dina poäng.
Ditt sista inaktiveringsdatum hittar du på ”mina sidor” under bostadskö.

Om du har bytt mejladress så kan du uppdatera dina kontaktuppgifter genom att logga in på Mina sidor.

Jag har bytt namn, hur ändrar jag det?

Du behöver beställa ett bevis från Skatteverket där det framgår att du har bytt namn. Detta postas sedan till oss märkt med ”Namnbyte”.

Posta till:
Sigtuna Bostadsförmedling
Centrumleden 1 D
195 30 Märsta

Varför får jag inte min faktura?

Fakturan skickas endast via e-post. Har du inte fyllt i din e-postadress när du begärde fakturan så får du kontakta kundservice via formuläret på kontaktsidan så hjälper dom till att skicka en kopia.

Har ni kontrollerat att hemsidan följer tillgänglighetsdirektivet?

Ja, du kan läsa vår tillgänglighetsredogörelse här:

Tillgänglighetsredogörelse Sigtuna Bostadsförmedling

Var hittar jag Tillgänglighetsredogörelsen?

Tillgänglighetsredogörelsen kan du läsa här:

Tillgänglighetsredogörelse Sigtuna Bostadsförmedling

Jag är över 16 men under 18 år, hur registrerar jag mig?

Om du har ett BankID utan begränsningar kan du registrera dig direkt här på hemsidan.

Om det inte skulle fungera kan du posta ett personbevis till adressen nedan så kan vi hjälpa dig med registreringen då du inte behöver betala årsavgiften förrän du fyller 18 år:

Sigtuna Bostadsförmedling
Centrumleden 1 D
195 30 Märsta

så kan vi hjälpa dig då du inte behöver betala årsavgiften förrän du fyller 18 år.

Hur ser jag min köplats om jag har sökt en lägenhet?

Det går inte att ser vilken plats du har på ett specifikt objekt. Om du är en av de 20 första kommer du att få ett erbjudande på lägenheten. Genom att kontakta kundservice kan du efter att du fått ett erbjudande få information om vilken plats du har.

Kan jag söka lägenhet om jag inte har svenskt personnummer?

Nej, för att kunna skapa en e-legitimation så behöver du ha ett svenskt personnummer.

Vad gör Sigtuna Bostadsförmedling?

Sigtuna Bostadsförmedling administrerar bostadskön och hanterar uthyrningsprocessen – de kontroller som görs innan en bostadssökande skriver hyreskontrakt med en hyresvärd. När en sökande blir erbjuden en lägenhet så lämnar Sigtuna Bostadsförmedling uppgifter till hyresvärden tillsammans med en rekommendation om ny hyresgäst. Det är dock alltid hyresvärden som fattar det slutgiltiga beslutet.

Hur fungerar bostadskön?

Varje dag i bostadskön ger en köpoäng som sedan kan användas för att söka bostad med. Den som har flest köpoäng står först i tur för att bli erbjuden en lägenhet, förutsatt att personen är aktivt sökande och har betalat sin årliga köavgift.

Från vilken ålder kan jag ställa mig i bostadskön?

Du kan ställa dig i bostadskö från det du har fyllt 16 år. Köavgift börjar man betala när man fyllt 18 år.

Hur registrerar jag mig i bostadskön?

Du registrera dig som bostadssökande här på vår webbplats. För att registrera dig behöver du en egen e-post. Efter att du har registrerat dig och betalat den årliga köavgiften kan du börja intresseanmäla dig för bostäder.

Läs mer här om hur det går till att registrera sig.

Kan man få extra köpoäng?

Ja, om du är äldre än 65 år eller mellan 16–24 år får du som nyregistrerar dig i Sigtuna Bostadsförmedlings kö extra bonuspoäng.

Vad kostar det att stå i bostadskön?

Årsavgiften 2024 för att stå i bostadskön är för närvarande 275 kronor.

Hur betalar jag köavgiften?

Du kan betala din köavgift via bankkort, Swish eller faktura via e-post. Har du valt betalsätt så kan du inte ändra det förens det är dags att förlänga din köperiod nästkommande år. Du kan även lägga in ditt bankkort för prenumeration om kortet är giltigt längre än ett år framåt.

Vad händer om jag inte betalar min köavgift i tid?

Om du inte betalar din köavgift i tid förlorar du din plats i bostadskön.

Vilka krav ställs för att jag ska kunna få en hyresrätt?

Du ska uppfylla de ekonomiska och specifika krav som den aktuella hyresvärden ställer på sina hyresgäster. Dessa kan se olika ut hos olika hyresvärdar. Vem som är hyresvärd och vilka specifika krav som gäller för lediga lägenheter anges i bostadsannonsen som publiceras under ”Lediga lägenheter”.

Hur anmäler jag intresse för en bostad?

Under menyn för Lediga bostäder kan du anmäla ditt intresse för de bostäder vi just nu annonserar.

Hur lång tid måste man ha stått i bostadskön för att få en bostad?

Tiden för att få en bostad kan variera beroende på flera olika orsaker. Bland annat vilket område man sökt, vilken storlek man efterfrågar, hyresnivån med mera.

Hur ser jag hur lång min kötid är?

Logga in på Mina sidor. Där kan du se din aktuella kötid.

Kan jag överlåta min kötid till någon annan?

Man kan inte överlåta sin kötid till någon annan person, förutom vid dödsfall av make/maka och sambo.

Vad är en förmedlingsavgift?

Det är en administrationsavgift som du betalar när du erbjuds att teckna ett hyresavtal med hyresvärden.

Hur gör jag för att avregistrera mig från bostadskön?

Om du inte vill stå kvar i bostadskön låter du bli att betala köavgiften innan nästa betalningsperiod startar.

När du lämna kön kan du inte få tillbaka din tidigare kötid.