Så här går det till!

Börja med att registrera dig

Klicka på Registrera dig på första sidan och registreringssidan öppnas. Fyll din mejladress och ditt personnummer i formuläret. Läs igenom och godkänn ”Sigtuna Bostadsförmedlings Kö- och förmedlingsregler” samt ”Sigtuna Bostadsförmedlings Riktlinjer för integritet”.

Klicka därefter på knappen Registrera dig. Du har nu skapat ett användarkonto hos Sigtuna Bostadsförmedling och är inloggad på Mina sidor.

Du kommer efter att du registrerat dig få ett mejl för att bekräfta din mejladress. Du bekräftar din mejladress genom att klicka på knappen Bekräfta din e-post i mejlet.

Sidan som heter Min profil öppnas och du ska komplettera formuläret med ett telefonnummer. Tryck därefter på knappen Spara.

Registreringen är nu klar. Se nedan hur du ställer dig i bostadskön.

Kom ihåg att uppdatera dina kontaktuppgifter om något ändras!

Ställ dig i bostadskö

Klicka på Mina sidor i menyn till vänster.

Klicka därefter på knappen Gå med i bostadskön. Sidan för Köplats öppnas.

Läs Sigtuna Bostadsförmedlings Köpvillkor. Godkänn genom att markera kryssrutan. Klicka därefter på knappen Gå med i bostadskön. Sidan för Köplats och betalning öppnas.

Du ska nu betala din köavgift för att börja samla köpoäng samt för att kunna söka bostäder. Du kan antingen klicka i mejlet på knappen Betala registreringsavgift som skickats till dig eller betala direkt på Mina sidor genom att trycka på knappen Betala. Sidan för Betalsätt öppnas.

Observera! Köavgift börjar du betala från den dagen du fyller 18 år.

Välj betalsätt, du kan välja på att betala via Bankkort, Swish eller faktura. Om du väljer faktura så skickas den endast via mejl. När du har betalat kan du ta del av hur många köpoäng du har på sidan som heter Köplats och hur lång tid betalningsperioden sträcker sig.

När vi har tagit emot din betalning kan du börja söka lediga bostäder.

Intresseanmälan

Lediga bostäder hittar du på sidan Lediga bostäder.

När du hittar en bostad som du är intresserad av och vill anmäla dig till ska du logga in på Mina sidor för att sen kunna göra en intresseanmälan. Din anmälan sorteras i turordning efter din kötid.

Du kan anmäla intresse för upp till fem bostäder samtidigt. Det är viktigt att du uppfyller kriterierna för de bostäder du anmäler intresse för. Kriterierna för bostaden hittar du i bostadsannonsen. Läs igenom Sigtuna Bostadsförmedlings Kö- och förmedlingsreglerna innan du anmäler intresse.

Vi skickar erbjudanden till de 20 personer som har flest köpoäng och därmed ligger högst i turordningen. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad och svarar på erbjudanden. Svarar du inte innebär det att du tackar nej. Din intresseanmälan tas då bort.

Tillhör du de 20 som får erbjudande blir du i de flesta fall inbjuden till visning av lägenheten du sökt. I vissa fall hyrs dock lägenheter ut utan att sökande bjuds in till visning.

Visning

Om du erbjuds visning så hittar du kontaktinformation på Mina sidor. Tänk på att du måste besvara erbjudandet. Om du inte svarar alls betyder det att du tackar nej och då tas din intresseanmälan för bostaden bort.

För att kunna ta ställning till om du vill tacka ja eller nej till en bostad är det viktigt att du går på visningen om en sådan erbjuds. I vissa fall ställer hyresvärden krav på att intresserade varit på visning innan de tackar ja till en lägenhet. Det står i så fall i inbjudan.

Svar

Får du ett lägenhetserbjudande eller en inbjudan till visning betyder det att du är en av dem som ligger bäst till i turordningen av alla som har anmält intresse.

Det är viktigt att du svarar på lägenhetserbjudanden inom tre (3) dagar. Det gör du genom att logga in på Mina sidor och tackar ja eller nej till erbjudandet. Om du har längst kötid av de som svarat ja kommer vi att kontakta dig.

Kontroll

Inför kontraktsskrivning så kontrollerar vi att du uppfyller hyresvärdens kriterier för bostaden. För att vi ska kunna göra det snabbt och smidigt är det viktigt att du har laddat upp alla efterfrågade intyg. Läs mer om intyg här.

Tiden för kontroll kan variera beroende på antal sökande, din plats i kön och inflyttningsdatum.

Kontrakt

När vi har kontrollerat att du uppfyller hyresvärdens kriterier lämnar vi över dina uppgifter som ett hyresgästförslag till hyresvärden. Det är hyresvärden som ger sitt slutliga godkännande och tar därefter kontakt med dig för att skriva kontrakt.

Din kötid i vår bostadskö nollställs det datumet du du skriver på ditt kontrakt för bostaden. Undantag är hyreskontrakt för korttids- och rivningskontrakt, då behåller du din kötid.

Förmedlingsavgift

När du har skrivit på hyreskontraktet ska du betala en förmedlingsavgift. Det kan du göra med Swish, bankkort eller faktura via Mina sidor. Du som tecknar ett korttids- eller rivningskontrakt, behöver inte betala förmedlingsavgiften. Läs mer om Förmedlingsavgift här.

Sigtuna Bostadsförmedlings Kö- och förmedlingsregler

Sigtuna Bostadsförmedlings Riktlinjer för integritet